Városlista
2024. október 2, szerda - Petra

Hírek

2012. Július 14. 13:47, szombat | Helyi
Forrás: DR

Az akarat ereje – mozgás és az egészség

Az akarat ereje – mozgás és az egészség

Horváth Erzsébet, Tapolca egyik volt nebulójának, példamutatása

Már egy ideje, hogy reklámdömpinggel öntik a nyakunkba: Mozogj heti 3 órát! Sok embernek sajnos a reklámok stílusa, hangneme is unszimpatikus, ettől biztos nem jön meg a kedvük a mozgáshoz, sportoláshoz!

Viszont a személyes példamutatás elgondolkodtat, inspirál. Ilyen egy régi ismerősöm, tanítványom: Horváth Erzsébet. Ő a Széchenyi István Szakképző Iskolában érettségizett 2001-ben. Már akkor is szeretett futni, de az ő szavaival élve még „koca futó” volt.2005-ben egy felmerülő egészségügyi problémára az orvos javaslatára elkezdett futni. Eleinte (nyáron) 800 m is gondot okozott, de októberben a 3,6 km-es Női Futógálán sikerült a távot teljesíteni.

Erzsi a kezdetekről, a múltról, jövőről és a futással kapcsolatos érzésekről a következőket mondta el nekem:

„2007-es évben jöttek a hosszabb távok, ekkor már több félmaratont és egy 30 km-es távot is sikeresen leküzdöttem. 2010-ben indultam egy 4 napos csapatversenyen, ahol összesen 4-en futottunk 195 km-t. 2011-ben elindultam a Tapolcai Félmaratonon is. Ez a verseny számomra azért volt jó, mert azokon az utcákon, városrészeken haladt a táv, ahol annak idején jártunk még diákként. Az életemben ez nagyon jó, mert egyrészt egészséges, másrészt energiát ad, illetve ha sok bennem a feszültség, akkor feszültség levezetésnek is nagyon jó. Hiányzik, ha egy ideig nem tudok menni edzeni. Mivel futottam már csapatban és még szeretnék is, nem csak saját magamat tanítom ezzel a sporttal. Megtanít a határaim leküzdésére, ugyanakkor toleranciára és empátiára is nevel, amit egy ismerősöm segítségével tudok a legjobban fejleszteni, mert rendszeresen szervez jótékonysági futásokat. Minden évben vannak olyan események, mint az árvízkár, vagy a vörös iszapkatasztrófa. Büszke vagyok arra, hogy bár nem túl nagy távban, de részese lehettem a jótékonysági futásnak. A futással kapcsolatban a célom, hogy egyéniben is el tudjak indulni a sárvári 12 órás versenyen, ezt olyan 3 év múlva esedékes. Illetve az is, hogy egyéniben le tudjam futni azt a bizonyos 4 napos Balaton kerülő versenyt.”

Többek számára ez a vonzó és inspiráló, nem „csak” egészséget ad a mozgás, hanem ezernyi más érzést és új tulajdonságot ad hozzánk, amivel többek leszünk. Köszönöm Erzsi, hogy ezt megosztottad velünk, drukkolunk Neked! Minél többször fuss a városunk felé! Várunk!

Budapest Maraton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 01. 15:58, kedd | Sport

Fordulatokban gazdag Histo Cup évzáró hétvége a Salzburgringen

Ismét dobogón zárta a Histo Cup bajnokságot a Kermor Motorsport csapata.