Városlista
2024. július 4, csütörtök - Ulrik

Hírek

2022. Június 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az Európai Parlament több elemét elutasította az uniós klímavédelmi jogszabály-javaslatoknak

Az Európai Parlament több elemét elutasította az uniós klímavédelmi jogszabály-javaslatoknak

Az Európai Parlament képviselőinek többsége szerdán elutasította az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére,

a szén-dioxid-határadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó javaslatokat.

A képviselők 365 ellenszavazattal, 265 támogató szavazattal és 34 tartózkodással utasították el Peter Liese, az Európai Néppárt képviselője által készített, a kibocsátás-kereskedelmi rendszer kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést. Az európai baloldal és a Zöldek szerint a jelentés nem elég ambiciózus. A törvényhozók ezután megállapodtak abban, hogy a szöveget, valamint a szén-dioxid-határadóval és a szociális klímavédelmi alappal foglalkozó, egymással összefüggő jelentéseket visszautalják átdolgozásra a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsághoz (ENVI).

A szerdán elutasított javaslatok a Fit for 55 (Irány 55 százalék) uniós klímavédelmi csomag kulcsfontosságú részeit képezik.

Az ETS kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést azért utasították el, mert olyan előterjesztéseket is tartalmazott, amelyek az ENVI-szakbizottság által a múlt hónapban javasoltnál enyhébb szén-dioxid- kibocsátáscsökkentést eredményeztek volna, és késleltették volna az ingyenes szén-dioxid-kibocsátási egységek kivezetését.

Ujhelyi István, az MSZP uniós parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében, azt írta: a beterjesztett javaslatok jelentős részét támogatta, de véleménye szerint a parlament jobboldala "túlzottan is a nagytőke érdekét tartotta szem előtt".

"A baloldal képviselőjeként nekem viszont kötelességem volt az emberek érdekét kezelni elsődleges prioritásként, ezért végül a szociáldemokrata frakció álláspontjával megegyezően nem szavaztam meg a csomagot. Felelősek vagyunk a jövőnkért, de nem hozhatunk felelőtlen és egyenlőtlen döntéseket sem" - írta sajtóközleményében Ujhelyi István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök