Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Március 28. 20:46, szerda | Helyi
Forrás: sümeg.hu

Az öröm festője

Az öröm festője

Köszöntjük a 80 éves Szakos Jánost

A Városházán a polgármesteri dolgozószobában valamint a zeneiskola hangversenytermében látható Szakos János képei, amelyeket a városnak ajándékozott.Az alkotó, a Gazdasági Magazin nyugalmazott főszerkesztője 16 éve él feleségével Sümegen a város szélén egy tágas családi házban. Szakos János előtte Budapesten a Xl. kerületben élt. Nyáron a Balaton partján pihent a nyaralójában. Nyugállományba vonulását követően úgy döntött, hátat fordít a zajos fővárosi életnek és vidéken keres nyugalmat. Zala megyében élő rokona talált rá a sümegi házra.

- Megtetszett, és tudtuk, megtaláltuk az otthont, ahol idős napjainkat töltjük – mesélte János bácsi.
Az étkező falait is saját képeivel díszíti. A világhírű festők alkotásairól készült másolatokon a színgazdagság az örömöt, a vidámságot, az élet szeretetét fejezi ki. Az idős alkotó maga is ilyen, csupa derű, optimizmus. Bár az elmúlt hónapokban betegeskedett, kórházban is ápolták, mégsem panaszkodik. Örül, hogy megérkezett a tavasz, virágoznak a fák, ki lehet ülni az udvarra.

- Szeretetre méltó emberek a szomszédaim, a várossal is hamar megbarátkoztunk – mesélte. – Nem költöznénk vissza a zajos, zsúfolt fővárosba. Itt is van minden, ami a napjainkat szebbé teszi. Járhatunk színházba, vannak kiállítások, kulturális programok, amelyeken részt is veszünk. Örülök, hogy a zeneiskola hangversenytermében felkérésre bemutatkozhattam. A két művészeti ág, a zene és a festészet hat egymásra és gazdagabbá teszi a befogadót.
Szakos János két képet az intézménynek ajándékozott. A Városházán egy Ramassetter Vince és egy Deák Ferenc képe látható.
Az alkotó számos festményt másolt, leginkább az impresszionistákat kedveli. Otthon a szuterénben rendezett be magának műtermet. Festményei hazai és kölföldi magángyűjteményekben és intézményekben is megtalálhatók. Eddig 13 kiállítása volt, bemutatkozott többek között Sümegen, Hévízen, Zalaegerszegen, Szombathelyen, Keszthelyen, Tapolcán is.

Címkék: festő, festészet, Sümeg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.