Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Március 09. 10:37, szombat | Belföld
Forrás: mti

Benyújtották a családvédelmi akciótervhez szükséges törvényjavaslatot

Benyújtották a családvédelmi akciótervhez szükséges törvényjavaslatot

Benyújtotta a kormány a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat az Országgyűlés honlapján jelent meg péntek délután. A módosítás érinti a személyi jövedelemadóról és a családok támogatásáról szóló törvényt.

A részletes indokolásban elsőként szerepel, hogy a babaváró támogatásnak, valamint a nagycsaládok személygépkocsi-szerzési támogatásának szja-mentessége miatt módosítják a személyi jövedelemadóról szóló törvényt.

A javaslat tartalmazza a gyermekvállalási korban lévő házaspároknak elérhető - legfeljebb tízmillió forintos - babaváró támogatásként nyújtott kamatmentes kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás főbb szabályait is.

A kormány felhatalmazást kapna arra is, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatással nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait.

Az általános indokolásban hangsúlyozták: a vágyott gyermekek megszületése előtt álló akadályok elhárítása, a fiatalok felelős életkezdésének és gyermekvállalásának támogatása, a nagycsaládosok erőfeszítéseinek elismerése, a gyermeket vállaló és nevelő családok otthonteremtési terveinek könnyítése, a családi élet és a munkavállalás egyensúlyának biztosítása, valamint a családbarát szemlélet megerősítése közös felelősség, alapvető nemzeti érdek.

A hosszú távra tervező és következetes családpolitika szolgálhatja érdemben a demográfiai értelemben is önfenntartó, fiatalodó, családjai, így saját jövőjében is biztos nemzet céljait. A családalapításhoz és gyermekneveléshez elengedhetetlen stabilitást a tervezhető, egyéni élethelyzetekhez igazodó, egyszerre célzott és rugalmas családbarát lehetőségek szolgálják - írták.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása lép hatályba július 1-jén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket