Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Július 19. 14:26, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Devizahitelek - Jobbik: fizessenek a bankok!

Devizahitelek - Jobbik: fizessenek a bankok!

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint azoknak a bankoknak kellene fizetniük a devizahitelesek ügyében, amelyek részt vettek "az évszázad átverésében", és a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását javasolja.

Z. Kárpát Dániel pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem jó megoldás, ha egyfajta hármas felosztás alapján az állam, az állampolgárok és a bankok megosztják a költségeket, mert így kétharmad részben a magyar emberek fizetnék meg "a bankok bűneinek az árát", pedig nem ők a felelősek.
"Az évszázad csalása történt a magyar gazdaságban", nem banki túlkapásokról, enyhe piaci túlzásokról van szó, hanem "maffiamódszerekkel tarkított, minősített csalásról", amely nem maradhat következmények nélkül - fogalmazott. Hangsúlyozta: ez pedig akkor érhető el, ha csak az érintett bankok fizetik a költségeket, így lehet biztosítani, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló "fogyasztói visszaélések".
Z. Kárpát Dániel üdvözölte, hogy a kormány végre cselekvésre szánta el magát, ez szerinte egyrészt annak köszönhető, hogy a Kúria "kétes megítélésű" ítéletei nyomán társadalmi feszültség érezhető, másrészt pedig a Jobbik által összehívott devizahiteles-kerekasztal eredménye. Azok, akiket ez a helyzet érint, nem azt szeretnék, ha a költségvetésből, az adófizetők pénzéből rendeznék a kérdést - vélekedett.
A Jobbik a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását javasolja, emellett úgy látják, hogy kártérítés illeti meg az hitelkárosultakat annak függvényében, amennyivel többet fizettek az indokoltnál a pénzintézeteknek. A párt elképzelése szerint kilakoltatási és részleges végrehajtási moratóriumra volna szükség, továbbá soron kívüliséget és illetékmentességet kellene biztosítani azoknak, akik a bíróságon szereznének érvényt az igazuknak - sorolta a politikus.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtökön közölte, hogy jövő szerdán tárgyal a kormány a devizahitel-szerződések átírásának lehetőségeiről. A polgári törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa szerződések tartalmát - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket