Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Május 09. 13:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Hétvégétől kapható a magyar szabadföldi szamóca

Hétvégétől kapható a magyar szabadföldi szamóca

Kisebb mennyiségben már hétvégén megjelenik a piacokon a magyar szabadföldi szamóca, amely kinézetben és ízben is eltér az importtól - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.

A NAK közleménye szerint a rekord meleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, emiatt idén kevésbé lesz érezhető a különbség a szabadföldi valamint a fóliás szamóca betakarítási ideje között. Míg a magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül piacra, addig a hajtatott növényházi, fóliás hazai szamócával már egy hónappal korábban is lehetett találkozni.

Közölték: a magyarországi ültetvények megfelelő állapotban vannak, továbbá a jövőbeni jégkárok mértékét - az agrárkamara által kiépített és május elején üzembe helyezett - országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer már csökkenti.

Kiemelték, hogy a friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált árutól, állaga nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, de a különbség az ízben is megjelenik.

Magyarországon mintegy 800 hektáros területen - a termelési adatok szerint - évente az időjárási viszonyok miatt változóan 8-10 ezer tonna szabadföldi szamóca terem. A főbb termőterületek Pest, Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein találhatóak. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás.

Címkék: szamóca

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket