Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Március 15. 15:59, péntek | Helyi
Forrás: Hatos Szabolcs

Kokárda a szívekben

Kokárda a szívekben

Sokféleképpen emlékezhetünk történelemformáló honfitársainkra

A hirtelen visszatérő tél keresztülhúzta a számításokat, rengeteg ünnepi megemlékezést mondtak le biztonsági okokból a szervezők országszerte. Helyenként zárt helyszínre vitték a helyi műsort, de fontos megjegyezni: néha a csendes, magunkban „elrendezett” tiszteletadás is elegendő lehet.

Tisztelet a bátraknak! – szólított meg minket, a központi programokat népszerűsítő jelszó. A polgárosodó, újkori Magyarország alappilléreit elhelyező márciusi fiatalok maximális tiszteletet érdemelnek, ehhez nem férhet kétség. Hol vannak ma ezek az ifjak? A választ mindnyájan magunkban fogjuk megtalálni – a mai Fiatal Magyarország közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Hiszen azok a hősök, akiknek szabadságharcát arany betűkkel írták a történelemkönyvekbe bennünk élnek.
Több mint másfél évszázad távlatában sem veszít jelentőségéből, alapértékeiből Petőfi Sándor szerelme. A forradalom egyik vezéralakja egy korszak európai ideálja lehetett azáltal, hogy csak egyetlen cél vezérelte: imádott hazája, és a népek szabadságának kivívása – bármi áron.
A dicső márciust 165. alkalommal emlegetjük fel, a kirobbanást követő eseményekre minden évben büszkék lehetünk – még akkor is, ha tudjuk, hogy megtorlás következett. A magyarság helytállása példamutató lehet még napjainkban is; az 1848-49-es eseménysor pedig kétségkívül hazánk históriájának dicsőséges fejezetei közé kívánkozik. Persze a forradalom és szabadságharc többről szól, mint vérről, csatákról és fellángolásról – magyarságtudatunk egyik alapköve lett az évtizedek során.

Mint olyanra, nem is szükséges feltétlenül szabadtéren, vagy közösségben emlékeznünk – elegendő, ha a legegyszerűbben, kokárdával a szívünkben gondolunk vissza az értünk (is) kiállókra, nagy elődeinkre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.