Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. November 22. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: vatera

Megmutatták - nemcsak a bélyeggyűjteményüket

Megmutatták - nemcsak a bélyeggyűjteményüket

Guinness-rekorder rendszámgyűjtemény, 63 nyelvű Kis herceg könyv kollekció és antik tűzoltó-készülékek is felbukkantak a Vatera gyűjtemény pályázatán.

A legnagyobb online piactér történetében nem egyedi, hogy a kincsvadászok több millió forintot is elköltenek gyűjteményük bővítésére. Kategóriája népszerűségén felbuzdulva a legnagyobb online piactér az ország legfanatikusabb gyűjtőjét kereste.

Több száz pályázat érkezett a Vatera felhívására. A beküldött gyűjteményekből kiderült, a legtöbben régi pénzeket és érméket, szalvétákat, illetve autó-modelleket gyűjtenek, de akad néhány egészen extra kollekció is.

A mozigépek szerelmese például az a fiatalember, aki 12 éves kora hódol szenvedélyének, ez idő alatt közel 100 darabosra nőtt gyűjteménye. Hasonlóan helyigényes gyűjtőszenvedélynek hódol az a pályázó is, aki régi vaskályhák után kutat. 20 év munkája rejlik a mögött a Guinness-rekordok között is jegyzett gyűjtemény mögött, amelynek gazdája a világ minden tájáról, mintegy 140 országból mára több mint 12 ezer rendszámtáblát halmozott föl. Egy másik pályázó szívét az antik tűzoltó-készülékek dobogtatják meg, 30 országból összegyűjtött kollekciójában százéves darabok is megtalálhatók. Bevallása szerint egy antik francia készülékre a legbüszkébb, amelyre éppen a Vaterán akadt rá.

Veszprém megyéből Mészáros Józsefné Magdiábrahámhegyi lakos került be a top10-es listába, ahonnan a hírességekből álló zsűri és a szavazók megszavazták az ország legfanatikusabb gyűjtőjét. Mészáros Józsefné Magdi több, mint 4000 gyűszű közül válogathat, ha varrni támad kedve. Hobbiból kezdett el gyűjteni, de az évek alatt olyan nagyra duzzadt a gyűjteménye, hogy mára a Guiness rekordot tűzte ki céljául.

A pályázat gyűjtőszenvedéllyel szintén megáldott, hírességekből álló zsűrijének – Horváth Évának, Fluor Tominak, Gaál Noéminek, Joshi Bharatnak és Winkler Róbertnek – érdeklődését annak az úrnak a gyűjteménye is felkeltette, aki kedvenc könyvének, A Kis hercegnek különböző nyelven megjelent, ritka kiadásait keresi. A 63 darabos sorozat példányai között akad, amelyikért egy ulánbátori piacon alkudozott tulajdonosa. Szintén egzotikus helyekről származó darabokra a legbüszkébb az a gyűjtő, aki még kisgyerek korában tűzte ki célul, hogy a világ minden tájáról szeretne olyan leveleket összegyűjteni, amelyeket az ő nevére címeztek. Az elmúlt évtizedekben kapott már levelet Bhutánból, de Habsburg Ottó fiától, Karl von Habsburgtól is.

Az extrém kollekciók mellett a klasszikus gyűjtemények is szép számban képviselik magukat a beérkezett pályázatok között. Az online piactér Gyűjtemény kategóriájának statisztikái alapján a legtöbben régi pénzeket és érméket gyűjtenek: jelenleg 36 ezer aktív aukció fut itt, és éves szinten több mint 90 millió forint értékben cserélnek gazdát termékek ebben az alkategóriában. Az e témában gyűjtők közül kerülnek ki azok is, akik leginkább a zsebükbe nyúlnak, ha egy különleges darab megszerzéséről van szó. A Gyűjtemény kategória rekordáron elkelt termékeinek első három helyezettje e alkategóriából került ki: 1,3 és 1,8 millió forint között ütötték le a gyűjtők a top 3 legdrágább licitet.
A pénzérmék mellett a két igazi klasszikus, a szalvéta- és bélyeggyűjtés is óriási népszerűségnek örvend továbbra is: a pénzérmék mellett ebben a két kategóriában nevezték a legtöbb gyűjteményt.

A nevezések lezárása után a celebekből álló zsűri kiválasztotta azt a 10 gyűjtőt, akiket a legelhivatottabbnak ítélt. Rájuk november 20-ig szavazhatott közönség, hogy kiderüljön: ki Magyarország legszenvedélyesebb gyűjtője, azaz ki nyeri az online piactér által felkínált 250 ezer forintos fődíjat.

Folyt köv. :)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.