Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2013. Február 10. 09:38, vasárnap | Helyi
Forrás: Hatos Szabolcs

Nézőpont kérdése

Nézőpont kérdése

Művészet, vagy közönséges bűncselekmény a graffitizés?

Az ország egészét érintő, így Tapolcán is hosszú ideje fellelhető a graffiti-problémaként ismert jelenség. A napokban lettem figyelmes arra a falfirkára, mely a Deák Ferenc utca egyik frissen festett épületén éktelenkedik – sokat rontva ezzel annak összképén.

Művészet, vagy bűncselekmény? A vonatkozó jogszabály világosan fogalmaz: „… aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.”Egy falfirka elhelyezése – a legtöbb esetben – 200.000 forint alatti károkozással jár, egy ilyen az „alkotó” számára jelenthet akár kettő évig terjedő szabadságvesztést is. Csak a tisztánlátás kedvéért jegyzem meg, hogy további „rossz pont” a törvény színe előtt, ha ezen értéket meghaladja a károkozás, vagy ha például kulturális javak ellen irányul.
A festékszóróval pingálók véleménye is megoszlik azzal kapcsolatban, hogy mi számít műalkotásnak, és mi egyszerű, öncélú üzengetésnek. Egyes vélekedések szerint a „kívülállók” számára megfejthetetlen, érthetetlen vonalak valójában kódolt üzenetek; olyan mondanivalóval, melyet csak a firkász, és közvetlen csoportja érthet meg. Kínálja magát a kérdés: biztos, hogy csak lakóházak, üzletek összerondításával lehet kommunikálni egymás közt? Az utca embere mindenesetre elítéli kommunikáció ezen formáját: „Számomra értelmezhetetlen az a pár fekete „ákombákom”, és igazából nem találok magyarázatot arra sem, hogy miért pont a frissen mázolt falra kellett fújni” – válaszolt érdeklődésemre egy tapolcai középkorú férfi, akit a buszpályaudvarhoz közeli utcában kérdeztem meg. „Természetesen lehet szép is egy graffiti – mondta egy gimnazista lány ugyanott – viszont fontos volna, hogy lehetőleg ne oda nem illő helyre fújják. Hiszen senki nem örül annak, ha „megjelölik” például a lakását, vagy éppen a boltját.”
De mégis, hol teheti le névjegyét az alkotás lázában égő falfirkász? Nos, jó hír hogy országszerte több – külön számukra – kialakított ilyen hely van; a tapolcaiaknak viszont rossz lehet, hogy tudtommal legközelebb Budapesten, vagy Szegeden található. Mindenesetre akkor sem megoldás, hogy összefirkáljuk a város falait, elcsúfítva ezzel az épületeket.

Művészet, bűncselekmény? Csupán nézőpont kérdése. Ha a Deák Ferenc utcában hagyott üzenet alapján ítélkezünk, egyértelműen az utóbbi kategóriába sorolhatjuk a graffitizést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.