Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor: az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik

Orbán Viktor: az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik

Az európai versenyképesség súlyos hanyatláson megy keresztül; ha bizonyos döntéseket nem hozunk meg, az EU versenyképessége az Egyesült Államokkal és Kínával szemben megállíthatatlanul visszaesik

- közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután Luc Frieden luxemburgi kormányfővel tárgyalt.

Orbán Viktor elmondta, a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének százéves évfordulója alkalmából Budapestre érkezett Luc Friedennel áttekintették az EU helyzetét, egyetértve a Draghi-jelentés diagnózisával, amely szerint az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik.

A helyzet sürgető - hangsúlyozta, kiemelve, hogy Magyarország és Luxemburg egyaránt a versenyképesség erősítésében érdekelt.

Orbán Viktor bemutatta a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktum tervét, amelyet novemberben az összes uniós országgal szeretne megvitatni és elfogadtatni.
A két kormányfő között egyetértés mutatkozott az EU nyugat-balkáni bővítésének szükségessége kapcsán is - közölte.

Orbán Viktor elmondása szerint Afrika a migráció és a versenyképesség kapcsán is szóba került a megbeszélésen, és luxemburgi kollégája osztotta véleményét egy közös uniós Afrika-terv kidolgozásának szükségességében is.

A magyar elnökség terve, hogy Európa sürgősen készítsen egy nagy Afrika-tervet, ellenkező esetben Afrikából csak a bajok fognak jönni, pedig jöhetne onnan gazdasági előny is - jegyezte meg.

Magyarország azt tette, hogy kiválasztotta azt a néhány afrikai országot, amelynek mély együttműködéssel komoly segítséget tud nyújtani, nem az EU-ra várva, hanem bilaterális alapon - emlékeztetett.

Orbán Viktor hozzáfűzte, Luc Frieden is osztja azt a véleményét, miszerint az ilyen egyedi próbálkozások mellett szükség van egy nagy Afrika-tervre.

Luc Frieden elmondta, hogy Magyarország nem csupán hosszú diplomáciai kapcsolatokat ápol a Luxemburgi Nagyhercegséggel, hanem az EU soros elnöke is, de budapesti látogatása mellett szólt az az érv is, hogy folytatódjon a párbeszéd. Megerősítette, hogy egyetért a magyar elnökség álláspontjával: Európa versenyképességét kell előtérbe helyezni.

Mélyíteni kell az egységes piacot, magán- és állami forrásokat is fel kell használni az európai gazdaságok digitalizációjára, létre kell hozni az európai védelmi ipart, valamint meg kell védeni a mezőgazdasági termelőket, miközben el kell kerülni a túlszabályozást - ismertette elképzeléseit.

Leszögezte: támogatják a magyar elnökséget a gazdasági kérdésekben.

A migrációról összetett problémaként szólt, amelyre álláspontja szerint nincsenek egyszerű, minden országra érvényes megoldások.

Hozzátette, Luxemburg a menekültügyi és migrációs paktum mellett áll, de további lépéseket tart szükségeseknek a harmonikus társadalmi együttélés érdekében.
A luxemburgi kormányfő fontosnak nevezte a magyar régiós tapasztalatokat az Ukrajnában zajló háború kapcsán, az EU bővítésére kitérve pedig hangsúlyozta: európai perspektívát kell biztosítani a Nyugat-Balkánnak, de fontos az érdemalapú megközelítés is.

A schengeni rendszert méltatva kiemelte, hogy meg kell erősíteni a rendőri szervek tagországok közötti együttműködését, a külső határ védelmét pedig úgy kell megszervezni, hogy boldogan lehessen élni az EU-n belül. Ezen konstruktív módon kell dolgozni Európán belül és a világ többi részével együttműködésben, beleértve Afrikát - mondta el Luc Frieden.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél