Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Szeptember 17. 08:10, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Pollenhelyzet - Tovább csökkent a terhelés az esőzésnek köszönhetően

Pollenhelyzet - Tovább csökkent a terhelés az esőzésnek köszönhetően

Továbbra is alacsony, sőt a hidegfronttal csütörtökön megérkezett esőnek köszönhetően tovább csökkent a pollenterhelés az országban - közölte az ÁNTSZ a Facebook-oldalán szombaton.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatához eddig beérkezett adatok alapján a parlagfű pollenkoncentrációja Pécsett és Miskolcon a hét elején még elérte a nagyon magas szintet, azonban Pesten, Zalaegerszegen és Szegeden legfeljebb már csak magas koncentrációt mértek.

A csalánfélék, a pázsitfűfélék és a libatopfélék pollenjéből egy-két napon még mértek közepes szintet, de jellemzően már csak alacsony koncentrációban regisztrálták. Ezek mellett az üröm, az útifű, a lórom, a kender és a fészkesvirágzatúak virágpora a legtöbb helyen alacsony koncentrációban volt jelen - írta az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ csütörtöki jelentése szerint a parlagfűpollen-terhelés is tovább csökkent, de az ország túlnyomó részén még mindig érvényben van a riasztási fokozatok valamelyike. A heti átlagértékek alapján az ország keleti részén köbméterenként több mint 200 parlagfűpollenszem van a levegőben, így ott a sötétbordó, vagyis a 6 fokozatú riasztási skálán a 4. fokozat van érvényben.

A parlagfű pollen riasztási rendszerének térképén bordó színnel jelölték, vagyis 3. fokozatú riasztás van érvényben a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén, Veszprém környékén, valamint Tolna és Baranya megyében.

A kaposvári, zalaegerszegi, győri, budapesti és szegedi mérőállomások környezetében a levegőben lévő parlagfűpollenszemek száma köbméterenként 50 és 100 között mozgott, így ott vörös, vagyis 2. fokú a riasztás - írta az ÁNTSZ.

Az OKI adatai szerint jelenleg Szombathely környékén, valamint a Mátra térségében és a Jászságban a legjobb a helyzet: az elmúlt heti átlagok alapján már csak a sárga színnel jelzett, figyelmeztető jelzést adták ki.

Címkék: ÁNTSZ, pollenhelyzet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket