Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 15. 15:06, péntek | Belföld
Forrás: MTI/Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tokhalakat telepítettek vissza eredeti élőhelyükre

Tokhalakat telepítettek vissza eredeti élőhelyükre

Visszatelepítették az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon bemutatott tokhalakat eredeti élőhelyükre, csütörtökön mintegy ezer tokhalat engedtek a Dunába.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a visszatelepítést követően újságíróknak elmondta, olyan fajok visszatelepítéséről van szó, amelyek korábban kipusztultak vízszennyezés, és egyéb okokból, most pedig újra nő az állományuk.

Hozzátette, a tokhalak visszatelepítése szép példája a természetvédelemnek, az ökológiai egyensúlynak, azokat a halakat, amelyek nem kerültek vissza a Dunába, a Tisza-tavi Ökocentrumba viszik.

Kovács Zoltán kormánybiztos kiemelte, a világkiállítás zárónapjának egyik szimbolikus eseménye volt a tokhalak Dunába engedése. A nagyobb tokhalakat jeladóval szerelték fel, hogy követni lehessen útjukat, a kisebbeket pedig jellel látták el.

A kormánybiztos elmondta, nagy valószínűséggel meglesz a több mint 600 ezer látogató a világkiállításon, csütörtökön több mint 6 ezer diákot láttak vendégül, szerdán 40 ezer volt a látogatók száma. A kiállítás társadalmi hasznossága abban is mérhető, hogy több mint 60 ezer iskolás látogatott el a rendezvényre.

Kóródy Olivér, a világkiállítás Hal-Víz-Ember pavilonjának kurátora hangsúlyozta, az elmúlt hetekben fókuszba tudták állítani Magyarország természeti értékeit. A kiállításra érkezett több százezer látogató megismerhette a Magyarországon egykoron honos tokféle halakat, ezen belül a vizákat, vágótokokat, kecsegéket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket